11 tips voor het lopen van de Inca Trail

In 2016 liep ik de Inca Trail in Peru. Een prachtige vierdaagse trekking door het Andesgebergte naar de eeuwenoude Inca stad Machu Picchu. In totaal is de meest populaire variant van de Inca Trail 42 kilometer lang, niet meteen een afstand waar je tegen op kijkt. De Inca Trail heeft echter vele zware bergbeklimmingen een beetje basis conditie toch wel voor nodig is. Zeker ook omdat je op 3000 meter hoogte begint en je een berg pass van 4200 meter hoogte over gaat.

Tip 1 – Zorg voor een goede voorbereiding

Conditie

De Inca Trail lopen is niet hetzelfde als een wandeling door de Veluwe of hiken in de Belgische Ardennen. De Trail neemt je mee over bergpassen met een hoogte van 4200 meter waar de ijle lucht grote invloed heeft op je prestaties. Je raakt sneller buiten adem op deze hoogte en zal meer water moeten drinken om hoogteziekte te voorkomen.

Nou heeft hoogteziekte weinig te maken met een goede conditie, het kan namelijk iedereen overkomen. Maar een goede conditie en goed getrainde benen helpen je natuurlijk wel enorm bij het beklimmen en dalen van deze bergen. Maak dus een aantal keer voor je reis een flinke wandeling en als je in een hoog gebouw woont of werkt, pak dan iedere keer de trap zodat je benen alvast kunnen wennen.

Ga je van tevoren naar Arequipa, dan is de twee- of driedaagse Colca Canyon Trek ook een erg goede voorbereiding voor de Inca Trail.

Acclimatiseren

Indien je rechtstreeks vanuit Lima of een lager gelegen stad als Arequipa naar Cusco gaat, dan is het aan te raden om eerst twee dagen rust te pakken en je lichaam te laten wennen aan de hoogte van 3.399 meter. Gelukkig is er in Cusco genoeg te zien en te beleven zonder je al te veel te hoeven inspannen.

Tip 2 – Boek de Inca Trail op tijd en boek verantwoord

Per dag worden er 500 mensen toegelaten tot de Inca Trail. De Peruaanse regering geeft hiervoor vergunningen uit en aan te raden is dat je ruim van tevoren je vergunning voor de Inca Trail geregeld hebt. Dit doe je door de Inca Trail bij een Inca Trail Tour operator te boeken. Het is niet toegestaan om zonder gids de Inca trail te lopen. In het hoogseizoen zal je soms tot een jaar van tevoren moeten boeken, maar ook in het laagseizoen is het aan te raden om minimaal twee maanden van tevoren je Inca Trail vast te leggen.

In je zoektocht naar een tour operator is het verstandig om even research te doen naar de omstandigheden waaronder de porters (dragers van bagage/tent/kookspullen, etc.) moeten werken. Ik koos zelf voor Alpaca Expeditions. Dit is een tour operator met een oud porter en gids als eigenaar. Dit bedrijf voorziet de porters van goede wandelkleding, voldoende nachtrust, verzekering en een goed salaris.

Tip 3 – Waar kan je de Inca Trail boeken?

Bedenk van tevoren dat een Inca Trail voor 500 dollar niet kan. Je boekt dan bij een bedrijf dat het niet zo nauw neemt met de regels en de porters lijden daaronder. Informeer jezelf daarom goed, een gemiddelde Inca Trail heeft een basisprijs van boven de 650 dollar. De volgende Inca Trail organisaties worden goed beoordeeld op zowel de trekking als zorg voor de porters:

  • Alpaca Expeditions – Van deze organisatie kan ik uit eigen ervaring zeggen dat dit een erg fijn bedrijf is om de Inca Trail mee te lopen. Fijn is ook dat je de trekking van Alpaca Expeditions via een Nederlands bedrijf kan boeken. Alpaca Expeditions heeft gekwalificeerde en Engels sprekende gidsen met veel kennis over de lokale flora en fauna, geografie, geschiedenis, archeologie, antropologie en astronomie. De porters van Alpaca Expeditions worden goed betaald en worden voorzien van een goede outdoor uitrusting.
  • Trexperience – 4 daagse Inca Trail met gratis annuleren tot 24 uur van tevoren. Erg fijn als je onverhoopt een blessure oploopt een paar dagen voor vertrek. Trexperience heeft Engelstalige gidsen die alles weten over de natuur en geschiedenis. Je wordt opgehaald bij je hotel/hostel.
  • Llama Path – Ook Llama Path is een fijn bedrijf is om de Inca Trail mee te lopen. De porters worden goed behandeld en de gidsen praten zeer goed Engels.

Via een groepsreis de Inca Trail lopen

Geef je de voorkeur aan een volledig georganiseerde groepsreis of privéreis? Er zijn verschillende reisorganisaties die de mogelijkheid bieden om via hen de Inca Trail te boeken i.c.m. een georganiseerde reis.

Wij raden deze reisorganisaties aan voor een groepsreis inclusief Inca Trail:

Tip 4 – Huur een porter

Ben je geen ervaren hiker, dan is het verstandig om een porter een deel van je spullen te laten dragen. Ik was blij dat ik een porter mijn spullen liet dragen. Is het zielig om een kleine Peruaan je spullen te laten dragen? Nee, iedere Inca trail groep heeft sowieso porters bij zich voor het dragen van tenten, kookspullen, voedsel en water. Als jij je spullen laat dragen door een porter, dan zorg je er mede voor dat er een Peruaan in dit arme gedeelte van de Andes, kan worden betaald en werk heeft. De Inca Trail porters komen vaak uit de bergen, zijn daarom gewend aan de hoogte en het vele wandelen door het hooggebergte.

De porter droeg mijn slaapzak, slaapmatje, sneakers (voor na het wandelen) en kleding. In mijn geval mocht dit maximaal 7 kilo bedragen en in een door de organisatie beschikbaar gestelde duffelbag passen.

Doe wel even wat research bij het boeken, zodat je zeker weet dat de porters door de tour operator goed betaald wordt, er niet gesjoemeld wordt met het maximaal toegestane draaggewicht per porter en er voor zorgt dat de porters goede beschermende kleding en wandelschoenen dragen.

Ten slotte is het verstandig om extra briefgeld mee te nemen voor het betalen van fooien. Het is een ongeschreven regel dat je aan het einde van de Inca Trail met je groep een groepsfooi afspreekt voor de gids, kok en porters. Bij mij werd van tevoren een richtbedrag meegegeven, maar op de berg was dat ineens het minimumbedrag en was een hoger bedrag gewenst als je echt tevreden was over de geleverde diensten. Zorg dus dat je hier van tevoren rekening mee houdt.

Tip 5 – Wat neem je mee tijdens de Inca Trail?

Je grote backpack kan je in ieder hostel of hotel in Cusco achterlaten, hiervoor zijn speciale opbergruimtes. Een dergelijk verzoek is ook helemaal niet gek, in Cusco en andere steden waar trekkings worden georganiseerd zijn ze dit gewend.

In onderstaand voorbeeld gaan we er vanuit dat je een porter huurt voor de Duffelbag. Het is zeker mogelijk om met een grotere backpack de Inca Trail te lopen, in dat geval zal je de onderstaande noodzakelijke spullen zelf moeten dragen.

Aantrekken

Daypack / dagrugzak (Aanbevolen gewicht: Maximaal 7 kilo)

  • Paspoort (geen kopie!!!)
  • Geld – Aan te raden is om zowel Soles als Dollars mee te nemen
  • Indien je een vest en jas aan hebt, zorg dan dat je ruimte hebt om het vest en jas op te bergen voor als het warmer wordt.
  • Regenjack of stevige poncho
  • Waterdichte handschoenen
  • Pet tegen de zon / Hoed die ook je nek beschermd
  • Zonnebril
  • Twee aluminium flessen voor water (750 ml.)
  • Fotocamera (En goede camera strap voor trekkings)
  • Smartphone (Waarschuw familie dat je 4 dagen onbereikbaar bent)
  • Powerbank
  • Deet
  • Zonnebrandcreme
  • EHBO-kit & medicijnen
  • Muesli repen | Snickers, etc.
  • Wandelstokken
  • Hoofdlamp
  • (Vochtig) toiletpapier
  • Opfrisdoekjes

Duffelbag

Tip 6 – Trekkingstokken / Wandelstokken

De Inca Trail bestaat uit veel klimmen en dalen. Voor zowel dalen als klimmen kan je veel energie besparen als je gebruik maakt van trekkingstokken. Zo ontlasten trekkingstokken je spieren, rug en knieën tot wel 30 % tijdens het lopen. Ook zijn wandelstokken beter voor het bewaren van balans en evenwicht. Als je uitglijdt dan is het met de stokken mogelijk om je op te vangen.

Toen ik de Inca Trail boekte vond ik wandelstokken vooral iets voor oudere mensen en had deze dus niet geboekt. De gids vertelde mij echter van de 30 % energie die je er mee kan winnen en achteraf ben ik blij dat hij mij overtuigde om toch twee wandelstokken te huren.

Je kan je eigen trekkingstokken meenemen, bij de tour operator huren of in de meeste gevallen goedkoop huren in een outdoorwinkel in Cusco. Ook het huren van slaapzakken en slaapmatjes is in een outdoorwinkel in Cusco meestal goedkoper.

Tip 7 – Voorkom hoogteziekte

Hoogteziekte ontstaat door een zuurstof tekort op hoogtes boven de 2000-2500 meter. Op deze hoogte bevat de lucht minder zuurstof en daar moet je lichaam even aan wennen. Hoogteziekte heeft niks met conditie te maken en kan dus iedereen overkomen. Kijk bij het plannen van je reis dan ook goed naar hoe hoog je in het Andesgebergte zit. Te snel stijgen naar grote hoogte is gevaarlijk, dus stijg langzaam en laat je lichaam even wennen voordat je erg actief wordt.

Cusco ligt op een hoogte van 3.399 meter. Ik was erg blij dat ik tijdens mijn rondreis door Peru en Bolivia eerst naar Arequipa (2.335 meter) was gegaan, daarna Bolivia had verkend met hoogtes tussen de 3.600 – 4.800 meter en daarna pas naar Cusco ging. Mijn lichaam was al gewend aan de mindere zuurstof en had reeds een aantal trekkings gemaakt op 2.500 – 3.500 meter (o.a. de Colca Canyon trail), waardoor het al gewend was aan lopen op hoogte en de mindere zuurstof in de lucht.

Het hoogste punt van de Inca Trail is 4200 meter. Deze hoogte bereik je als je de ‘Dead Woman’s Pass’ loopt op de tweede dag. De tweede dag staat dan ook bekend als de zwaarste dag van de Trail. De klim duurt ongeveer 2,5 uur, meestal in een brandende zon. Gelukkig wachten een aantal porters je bovenop de berg op met heerlijke Coca thee.

Op internet vind je verschillende tips ter voorkoming van hoogte ziekte!

Tip 8 – Huayna Picchu na de Inca Trail?

Je kan bij de Machu Picchu twee bergen beklimmen, waarvoor je ook weer vooraf een een ticket moet kopen. Na de Inca Trail kan je vanwege de gehanteerde tijden alleen de Huayna Picchu beklimmen. Deze berg wordt ook wel Wayna Picchu genoemd en torent 290 meter boven Machu Picchu uit. Het is de berg die je op vrijwel iedere foto van Machu Picchu ziet. Bij een gemiddeld tempo bereik je de top in 1 uur tot 1,5 uur tijd. Loop je niet de Inca Trail, dan heb je ook nog de keuze uit de Machu Picchu mountain.

Het mooiste uitzicht heb je vanaf de Huayna Picchu op Machu Picchu. Vooraf had ik dan ook een permit gereserveerd voor het beklimmen van Huayna Picchu. Maar na 4 dagen lopen en die ochtend opstaan om 3 uur omdat we als eersten bij de Sun Gate wilden zijn, was de motivatie om nog eens anderhalf uur te klimmen op een nog steiler pad weg. Ook omdat de rest van de groep geen ticket had voor de berg en alvast naar het dorpje Aguas Caliëntes ging voor een maaltijd en koud flesje bier. Je hebt vier dagen gelopen en wil dit dan ook gezellig met elkaar afsluiten.

Om het ticket voor de berg niet helemaal verloren te laten gaan ben ik toch richting Wayna Picchu gelopen. Je krijgt dan na een paar meter de keuze om rechts naar Huayna Picchu te lopen of links naar de kleinere berg. Toen toch maar de keuze gemaakt om naar links te gaan. Deze kleinere klim, waarbij je je nog even gebruik moet maken van een touw om je tegen een steile rots omhoog te trekken, bracht mij naar een prachtig uitzichtpunt op de Machu Picchu. Waar je op de top van Huayna Picchu en Machu Picchu mountain, de Inca stad alsnog van een verre afstand ziet, heb je op deze kleine berg uitzicht over Machu Picchu. Een ander voordeel is dat toen ik op deze berg zat er maar twee anderen op de top van deze berg zaten. We hebben met zijn drieën een aantal foto’s van elkaar gemaakt en daarna een uur lang in alle rust het indrukwekkende Machu Picchu op ons in laten werken.

Daarna ben ik snel naar Aguas Caliëntes gegaan per bus en heb ik mij aangesloten bij mijn Inca Trail groep voor een laatste hapje eten en overheerlijk koud biertje.

De hoogste berg op de voorgrond is Huayna Picchu. Ik besloot een uurtje te genieten van het uitzicht op Machu Picchu op de kleine berg links van Huayna Picchu.
Het prachtige uitzicht over Machu Picchu vanaf de kleine berg naast Huayna Picchu. Een oase van rust in vergelijking met Huayna Picchu en Machu Picchu zelf, waar je nog net niet omver wordt gelopen door de vele andere toeristen.

Tip 9 – Geen plastic flessen toegestaan op de Inca Trail

Sinds een aantal jaar zijn plastic flessen niet meer toegestaan op de Inca Trail. In Cusco zijn veel outdoorwinkels waar je een aluminium fles van 750 ml. kan kopen. Mijn advies is om minimaal twee van dit soort flessen mee te nemen op de Inca Trail. Je moet goed drinken om hoogteziekte te voorkomen, dus anderhalve liter water per dagdeel is niet overdreven. Bij het ontbijt, lunch en in de avond heb je de mogelijkheid om water bij te vullen. Onderweg zijn er geen winkels waar je flessen water kan kopen. De porters regelen onderweg water bij een natuurlijke waterbron. Dit water wordt gekookt en gefilterd. Waterzuiveringstabletten of een eigen filter zijn dus niet nodig.

Wij raden de Camelbak Eddy+ drinkflessen aan

Tip 10 – Overnachting in Aguas Caliëntes, wel of niet?

Ik raad een overnachting in Aguas Caliëntes (Ook wel Machu Picchu pueblo genoemd) af. Ik heb deze overnachting destijds wel geboekt, omdat ik vooraf geen zin had om na een wandeling van vier dagen meteen de trein in te duiken zonder eerst even op te frissen en wat rust te pakken. Toch raad ik aan om wel die middagtrein te pakken. Bij mij in de groep was ik de enige met een overnachting in Aguas Calientes. Iedereen in de trein naast je komt ook van de Inca trail af en dus hoef je je niet druk te maken over dat je smerig en minder fris bent. Ook is het uiteraard gezelliger om met je eigen groep terug te gaan om de opgedane indrukken te bespreken.

In Aguas Calientes is ook erg weinig te beleven verder, terwijl de trein in de meeste gevallen pas aan het eind van de middag teruggaat naar Cusco. Je zit dan namelijk in dezelfde trein als de Inca Trail trekkers die op die dag Machu Picchu bereiken en de tour operator hoeft dan dus maar één bus te sturen naar het treinstation om je op te halen voor de busrit naar Cusco. Oftewel op een iets eerdere douche/ligbad na heeft het weinig voordelen om er een extra nacht te verblijven.

Wil je toch een hotel of hostel boeken in Aguas Caliëntes? Boek dit hotel of hostel dan zelf, dit scheelt extra kosten en je kan zelf een goed hotel kiezen. Dwars door het dorp loopt een treinspoor met in alle vroegte al een aantal treinen die je uit je bed schudden als je naast het spoor slaapt. Ik heb destijds gekozen voor het Waman hotel dit ligt iets van het spoor af, zodat je goed uitgerust de volgende dag in de middag de trein kan pakken. Het ligbad in het Waman hotel is heerlijk na vier dagen zonder douche. Bijna net zo lekker als het duurste biertje dat ik ooit heb gedronken, een heerlijk Belgisch Duvel biertje van 12 dollar. Een mooie beloning!

Nog een tip: Aguas Calientes ligt erg afgelegen. Tijdens mijn verblijf was er een internetstoring en werkten geldautomaten en creditcards niet tot 20.00 uur s’avonds. Zorg dus dat je naast fooien ook hier extra geld voor bij hebt.

Tip 11 – Er zijn veel goede alternatieven voor lowbudget reizigers

De Inca Trail is één van de duurste trails in Peru. Als je aan het backpacken bent en op de kleintjes moet letten, dan past de Inca Trail waarschijnlijk niet in je budget. Of er zijn geen vergunningen meer beschikbaar voor de Inca Trail. In dat geval kan je ook de volgende alternatieve trekkings naar Machu Picchu overwegen:

  • Twee daagse Inca Trail
  • Salkantay trek (5 dagen) – Populairste alternatief
  • Jungle Trek to Machu Picchu

Veel gestelde vragen over de Inca Trail

Hoeveel kilometer is de Inca Trail?

De Inca Trail heeft een totale lengte van 43 kilometer. Je loopt hier vier dagen over, waarbij je de eerste dag 13,5 kilometer loopt in ongeveer 8 uur tijd. De tweede dag is de zwaarste dag en loop je ongeveer 16 kilometer met onder andere een vier uur durende klim naar de Dead Woman’s Pass, dit is het hoogste punt van de tocht met 4215 meter. De derde dag loop je ongeveer 10 kilometer in zes uur en bezoek je de Winay Wayna Inca ruïne. De laatste dag sta je vroeg op om de tocht naar de Sun Gate te maken, de afstand is ongeveer 6 kilometer, maar dit is een relatief eenvoudig stuk.
Vind je 43 kilometer lopen te veel, dan kan je ook de 2-daagse Inca Trail volgen. Deze is een stuk korter en minder zwaar.

Moet ik de Inca Trail ruim van te voren boeken?

Het is heel afhankelijk van de periode waarin je de Inca Trail gaat bezoeken of je deze van tevoren moet boeken. Omdat er een maximum aantal toeristen wordt toegelaten per dag op de Inca Trail is het in ieder geval aan te raden om ruim van tevoren een plekje te reserveren. Indien je te laat bent met boeken, dan kan je de Salkantay Trek overwegen. Deze hoef je niet ruim van tevoren te boeken.

Wat kost de Inca Trail?

De Inca Trail kost tussen de 600 en 800 euro. Er kunnen grote verschillen zitten in de prijzen tussen tour operators. Zoek van tevoren uit of de tour operator goed met zijn porters omgaat. Je wilt niet de goedkoopste tour boeken, om er vervolgens achter te komen dat de porters op afgetrapte sandalen en veel te veel gewicht op de rug de Inca Trail lopen. Naast het ticket heb je soms nog kosten voor een slaapmatje, trekking stokken en fooi voor de gids en porters (deze is min of meer verplicht).

Welke schoenen voor de Inca Trail?

Wij raden aan om te gaan voor wandelschoenen uit de A/B categorie. Deze wandelschoenen hebben een halfhoge schacht en zijn daardoor perfect voor een trekking op de Inca Trail. Ze bieden goede ondersteuning aan je enkels, wat je in het hooggebergte echt wel nodig hebt. Er zijn A-B categorie wandelschoenen met een dempende en flexibele zool, zodat je comfortabel kan wandelen. Verder raden we aan dat als je in het regenseizoen loopt je kiest voor waterdichte wandelschoenen. Soms regent het meerdere dagen achter elkaar en je wilt echt niet dat je sokken en schoenen nat worden van de binnenkant. Gore-Tex bescherming is dus aan te raden.

Bever.nl heeft een grote collectie schoenen van Meindl, Lowa en Salomon