Wanneer moet je je wandelschoenen vervangen?

Wandelschoenen zijn belangrijk voor een comfortabele wandeling, maar na verloop van tijd slijten wandelschoenen. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of je schoenen nog voldoende ondersteuning bieden. Hier zijn een aantal signalen die erop wijzen dat het tijd is om je schoenen te vervangen.

Hoe lang gaan je wandelschoenen gemiddeld mee?

Gemiddeld gaan wandelschoenen tussen de 1000 en 1500 kilometer mee, afhankelijk van hoe vaak en waar je wandelt. Asfalt en rotsachtige paden zorgen voor meer slijtage dan zachte ondergronden zoals bospaden. Ook als je zware bepakking draagt, zullen je schoenen sneller slijten. Regelmatig je schoenen inspecteren helpt om te bepalen wanneer ze toe zijn aan vervanging.

Lees ook: Tips voor het kopen van wandelschoenen

Waar moet je op letten bij het constateren van slijtage bij wandelschoenen?

Slijtage van de zool

De buitenzool van je wandelschoen is vaak het eerste onderdeel dat slijt. Het profiel zorgt voor grip en stabiliteit tijdens het lopen. Wanneer de zool glad begint te worden, verlies je die grip, wat vooral gevaarlijk is op natte of oneffen paden. Als je merkt dat het profiel bijna verdwenen is, is het tijd voor een nieuw paar. Controleer ook of de zool gelijkmatig is afgesleten. Ongelijkmatige slijtage kan duiden op een verkeerde looptechniek, wat de levensduur van je wandelschoenen verder kan verkorten.

Verminderde demping

Na veel kilometers lopen, verliezen schoenen hun dempende werking. Goede demping is essentieel om schokken op te vangen en pijn in je knieën, heupen en rug te voorkomen. Voel je dat je voeten na korte afstanden sneller vermoeid raken of voel je de ondergrond door de zool heen, dan is de kans groot dat de demping versleten is.

Bovenwerk van de wandelschoen

Het bovenwerk biedt stabiliteit en bescherming, maar ook dit deel van je wandelschoenen slijt na verloop van tijd. Scheuren in het leer of synthetisch materiaal verminderen niet alleen de waterdichtheid, maar zorgen er ook voor dat de schoen minder stevig om je voet zit. Controleer daarom regelmatig of het materiaal nog intact is en je wandelschoen voldoende steun biedt.

Verslechterde hakken

De hakken van je wandelschoenen hebben veel te verduren en kunnen na verloop van tijd verzakken. Dit zorgt ervoor dat de schoenen minder steun bieden, wat kan leiden tot pijn in je voeten, benen en rug. Verzakte hakken beïnvloeden ook de stabiliteit van je loopbeweging en verhogen het risico op blessures.

Waterdichtheid

De waterdichtheid van je schoenen kan na verloop van tijd verslechteren, vooral als het bovenwerk beschadigd is. Als je merkt dat je schoenen tijdens natte omstandigheden niet langer waterdicht zijn, kan dat een teken zijn dat ze aan vervanging toe zijn. Door ze regelmatig te impregneren, kun je de waterafstotende werking verlengen, maar bij ernstige slijtage is dit vaak niet genoeg.

Wandelschoenen repareren of vervangen?

Als alleen de zool versleten is en de rest van de schoen nog in goede staat verkeert, kun je overwegen om de zool te laten vervangen bij een schoenmaker. Dit is vooral handig als je wandelschoenen goed zijn ingelopen en je er nog comfortabel op loopt. Als meerdere onderdelen van de schoen versleten zijn, is het vaak beter om te kiezen voor een nieuw paar.

Goed onderhoud kan de levensduur van je wandelschoenen verlengen, maar uiteindelijk komt er een moment dat ze niet meer te repareren zijn. Kies in dat geval voor nieuwe wandelschoenen.

Lees onze blogs voor het kopen van nieuwe wandelschoenen: